Klimaatadaptieve landschappen en steden (22 november 2022)
Op dinsdag 22 november organiseerde de Erfgoed Deal een tweede bijeenkomst met het thema Klimaatadaptieve landschappen en steden. Hiervoor waren we te gast bij het Erfgoed Deal-project Watermolenlandschappen. Tijdens deze interactieve middag stond de vraag centraal hoe erfgoed kan bijdragen aan het klimaatrobuust maken van onze leefomgeving. Hoe kan kennis van historische (water)systemen ons helpen om ons land en steden voor te bereiden op meer regen en langere perioden van droogte?
Plenaire deel
Een vijftigtal deelnemers had zich verzameld in het Rijtuigenmuseum in Valkenswaard. Joseph Vos van de Molenstichting Noord-Brabant opende de bijeenkomst en daarna heette Jephta Dullaart iedereen welkom namens het Erfgoed Deal-programmabureau. Daarbij gaf hij ook een korte update over de verlenging van de Erfgoed Deal en wat er de komende maanden allemaal staat te gebeuren. Vervolgens was het de beurt aan Twan Tiebosch, zelfstandig adviseur klimaat en water, die de deelnemers meenam in de uitkomsten van het onderzoek 'Zonder water geen later', over de aanpak van droogte in Noord-Brabant.
Excursie en deelsessie
Na de plenaire sessie was het tijd om in twee groepen uit elkaar te gaan. De ene groep ging mee op excursie door het watermolenlandschap van de Venbergse watermolen, dat onderdeel uitmaakt van het project Watermolenlandschappen. Hans de Mars, betrokken bij het project en werkzaam bij RHdhv, gaf uitleg bij de molen zelf en vertelde ook over het omringende landschap. De groep die in het Rijtuigenmuseum bleef, werd door Guy Limpens en Geert Coenen bijgepraat over een van de eerste Erfgoed Deal-projecten, Zitterd Climate Proof. Daarna gingen de deelnemers aan de slag met twee aan het project gerelateerde casussen.