Project: Meester van der Heijdengroeve

De Provincie Zeeland is terughoudend in het ontwikkelen van zonneweides, omdat dit het landschap kan aantasten. Zorgvuldige ontwerpen en goede inpassing staan voorop bij de energietransitie in Zeeland.

Verduurzaming van een archeologisch rijksmonument

Bij de Meester Van der Heijdengroeve in Nieuw-Namen (Zeeuws-Vlaanderen), eigendom van Staatsbosbeheer, komen een aantal zaken samen. De groeve is een bijzonder aardkundig monument waar de overgang tussen het Plioceen - dat ongeveer 2,5 miljoen jaar geleden eindigde - en de ijstijden te zien is. Het is tevens een hele bijzondere archeologische vindplaats met vondsten uit de Bronstijd. Deze combinatie is bijzonder en geeft de plek een zekere magie. Sinds de groeve is opgeknapt, ligt het erfgoed er onbeschermd bij en dreigt het letterlijk weg te spoelen. Er moet bescherming worden aangebracht en daarvoor zal de groeve worden overdekt met behulp van een zorgvuldige vormgegeven zonnepanelendak, waarvan de opbrengst ten goede zal komen aan de inwoners van Nieuw-Namen. Daarnaast wordt een ‘klimaatbos’ geplant, waarin een directe verbinding met de Bronstijdvindplaats wordt gelegd door prehistorische soorten te planten. Tenslotte komt bij de groeve een toegangspoort tot het Grenspark Groot Saeftinghe en Geopark Scheldedelta. Naast toeristische informatie vindt de bezoeker daar ook voorlichting over de energietransitie in Zeeland. De koppeling met zonnepanelen is een ontwikkeling naar een nieuw verdienmodel voor de conservering en exploitatie van dit erfgoed. Momenteel vindt de sloop plaats van de bestaande en vergane objecten in de groeve en wordt de groevewand opgeschoond onder leiding van specialisten. Ondertussen wordt verder gewerkt aan een definitief ontwerp voor de groeve samen met de bewoners van de regio.

Koppelkansenkaart

De resultaten van dit project wil de Provincie inzetten als voorbeeld voor andere ontwikkelingen. De resultaten zijn in kaart gebracht in de zogenaamde Koppelkansenkaart. Zo gauw er sprake is van een ruimtelijke opgave, geeft deze kaart aan welke rol het erfgoed kan spelen in de uitvoering daarvan. Hierdoor krijgt erfgoed een natuurlijke plek in de grote opgaven in de fysieke leefomgeving. De Koppelkansenkaart is een dynamische kaart in de digitale omgeving van de Provincie.

Het archeologisch rijksmonument 'Meester van der Heijdengroeve' in Nieuw Namen, Zeeuws-Vlaanderen.