Project: Ringwalburg Burgh-Haamstede

Het project Ringwalburg Burgh-Haamstede laat op een inspirerende wijze zien hoe een veronachtzaamd terrein van een archeologisch rijksmonument uit de vroege middeleeuwen kan worden benut om een grotere gebiedsopgave aan te pakken. De Gemeente Schouwen- Duiveland koppelt met de herinrichting van een 9eeeuwse ringwalburg de unieke karakteristieken van erfgoed op een overtuigende manier aan de noodzaak om de groenblauwe dooradering in het gebied te versterken.

Beeld: ©Staatsbosbeheer

De herinrichting van de oude burcht, in de 9e eeuw gebouwd als verdediging tegen de Vikingen, beoogt twee doelen. Ten eerste creëert het een ecologische ‘stepping stone’ tussen twee Natura 2000-gebieden. Ten tweede zorgt het voor een betere toegankelijkheid en beleefbaarheid van dit bijzondere archeologische monument. Bovendien geeft de gemeente vorm aan het project via participatie, door onder meer lokale erfgoedgemeenschappen en andere organisaties erbij te betrekken. De aanpak komt voort uit een gedragen dorpsvisie.

Integrale aanpak

Daarmee is het project een voorbeeld van een integrale aanpak waarin cultuurhistorie leidt tot een water en bodem gestuurde ontwikkeling. In het nieuwe landschapsontwerp worden typische kenmerken van een ringburgwal, zoals een verdedigingswal, een gracht en een open middenterrein, benut voor het creëren van ecologische zones. Samen met een vlonderpad door de natte gracht ontstaat er een avontuurlijke en gevarieerde route, waar bezoekers zich van ’verdediger’ op de wal tot ‘aanvaller’ in de gracht kunnen wanen. Het pad zorgt tevens voor een functionele scheiding tussen openbare gebieden en voor rustige zones voor flora en fauna.

Groenblauwe dooradering

Natuurontwikkeling op de Karolingische Ringwalburg maakt het groenblauwe netwerk van Schouwen-West robuuster, verbetert de biodiversiteit en bevordert het vasthouden van gebiedseigen water. Deze versterking van het groenblauwe netwerk is één van de urgente opgaven in de Gebiedsaanpak Schouwen-West, onderdeel van het (voormalig) Nationaal Programma Landelijk Gebied. Tegelijkertijd worden het historische karakter en de toegankelijkheid van het archeologisch monument versterkt, waarmee het toeristische en culturele aanbod in het dorp diverser en rijker wordt.