Project: Archeologie Singelpark Oldenzaal
Rondom het oude centrum van Oldenzaal lagen ooit middeleeuwse verdedigingswerken. Nu vind je er slechts een versteende omgeving, waarin erfgoed marginaal van betekenis is. Met het project Archeologie Singelpark zet Oldenzaal een verdere stap in de realisatie van een groene zone rondom het stenige centrum. De historische stadsmuur met haar dubbele gracht en stadspoorten dienen hierbij als kennisbron voor een klimaatadaptieve herinrichting. Tevens wordt archeologie benut om tot een erfgoedinclusief ontwerp te komen van de openbare ruimte.
Eeuwenlang was vestingstad Oldenzaal een regionaal, religieus handelscentrum. De verdedigingswerken werden in de loop der tijd ontmanteld, de stadspoorten afgebroken en de grachten gedempt, maar het middeleeuwse stratenpatroon bleef behouden. Op de plek waar de verdedigingswerken de stad omringden, wordt nu gewerkt aan een klimaatadaptief stadspark: het Singelpark.
Klimaatopgaven
Het Singelpark helpt de versteende binnenstad bij de klimaatopgaven, die wateroverlast, perioden van droogte en hittestress met zich meebrengen. Ook opgaven als biodiversiteit, ruimte voor sport, spel en beweging en het creƫren van plekken om te ontmoeten en ontspannen in het groen zijn uitgangspunten voor het ontwerp van het park. De aanvraag bij de Erfgoed Deal gaat om het tweede deelproject binnen het project Singelpark, ook wel Westwal genoemd. Hier bevonden zich ooit twee van de drie stadspoorten en de tussenliggende verdedigingswerken. Daarmee vormt het tegelijkertijd een uitdaging, want de toegangswegen van toen zijn ook nu nog invalswegen naar de binnenstad.
Archeologisch onderzoek
In Oldenzaal bevinden zich veel erfgoedwaarden onder de grond. Het project wil dit archeologisch erfgoed op een innovatieve manier inzetten ten bate van het ontwerp. Waar archeologie in Nederland altijd volgt op de planvorming, draait Oldenzaal dit om. Deze aanpak is nieuw en daarmee treedt het project buiten de gebaande paden. Het heeft dan ook een belangrijke voorbeeldfunctie voor archeologisch Nederland. Het onderzoek levert naast input voor het ontwerp ook concrete handvatten om bodem- en watersturend te werken.