Project: Klimaatgeraamte Landfront Vlissingen

In het project Klimaatgeraamte Landfront Vlissingen repareert de provincie Zeeland, samen met de gemeente Veere, op een slimme manier een negatieve ingreep in de waterhuishouding op Walcheren, die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers is gemaakt.

Beeld: ©Gemeente Veere
Bunker Koudekerke

Dit project heeft een duidelijke visie en koppelt op innovatieve wijze het herstel van een historisch en ecologisch waardevol gebied aan hedendaagse uitdagingen, zoals de beschikbaarheid van zoet water en de recreatieve beleving van erfgoed. Het project onderscheidt zich door het Atlantikwall-erfgoed, dat doorgaans als beladen of ‘contested heritage’ wordt gezien, actief in te zetten als oplossing voor een actuele transitieopgave. Dit maakt het project uniek en een potentieel voorbeeld voor andere regio's die met vergelijkbaar erfgoed worstelen.

Erfgoedlinie

In februari 2023 stelde de Provincie Zeeland een ontwikkelvisie op voor Landfront Vlissingen. Dit project gaat over een relatief bescheiden deel bij het dorp Koudekerke, maar het is wel onderdeel van het meest compleet bewaard gebleven stuk landfront van de Atlantikwall en derhalve aangewezen als rijksmonument.

Functioneel én beleefbaar

Met de bouw van hun bunkers en anti-tankgrachten verstoorde het Duitse leger het (zoet)waterbergend vermogen in de streek. De kreekruggen werden doorsneden en zout en zoet water mengden zich tot brak oppervlaktewater. Dit water is niet bruikbaar voor beregening van het landschap. Door een kleilaag in de tankgracht aan te brengen gaat men deze fout uit het verleden herstellen. Tegelijk wil de Provincie andere relicten van het militaire erfgoed herstellen of reconstrueren, zodat het Landfront beter beleefbaar wordt.

Experimenteergebied voor zoetwaterberging

Het dorp Koudekerke ligt op het grootste kreekruggen-systeem van Zuid- en Midden-Walcheren en is daardoor in het project hét experimenteergebied voor zoetwaterberging langs Landfront Vlissingen. Koudekerke heeft in droge perioden een drinkwatertekort: de waterdruk valt weg, mede door toename van het waterverbruik in de zomer door toerisme. Door (kleine) systeemaanpassingen wil het project Klimaatgeraamte Landfront Vlissingen de zoetwateropslag van een deel van de kreekrug vergroten. Het water kan hierdoor benut worden voor beregening. De waterproblematiek creëert op deze plek dus de mogelijkheid om militair historisch erfgoed sterker zichtbaar te maken.