Project: Buurtschap Hooge Hunze

Vroeger stroomde de Hunze vanuit Drenthe via de stad Groningen naar de Waddenzee. De rivier was van economische betekenis voor de stad. Door de aanleg van kanalen en de oprukkende bebouwing verdween de rivier letterlijk uit beeld. Slechts restanten, zoals rond Euvelgunne, bleven bewaard. Nu wil Groningen de Hunze weer terugbrengen in het stedelijk gebied.

Beeld: ©Landscape Collected

Historische structuur draagt bij aan opgaven

Met het herstel van de Hunzeloop brengt Groningen niet alleen een historische structuur terug, het draagt ook bij aan de klimaatopgaven waar de stad voor staat: versterken van de biodiversiteit, water vasthouden in tijden van droogte en opvangen van overtollig regenwater en het creëren van koelteplekken in tijden van hitte. Tegelijk vormt het een groene en recreatieve route dwars door de stad en is het een belangrijke identiteitsdrager van de openbare ruimte. Volgens het in 2024 vastgestelde ontwikkelkader ‘Groningen stad aan de Hunze’ worden steeds nieuwe puzzelstukjes gelegd om op termijn de historische rivierloop te herstellen.

Buurtschap Hooge Hunze

Het eerste project ligt tussen het Van Starkenborghkanaal en de Pop Dijkemaweg. Op deze locatie worden ongeveer 200 woningen gerealiseerd op een oud bedrijventerrein. Met het plan ‘Buurtschap Hooge Hunze’ wil Groningen tegelijk met het terugbrengen van de rivier ook fors investeren in de kwaliteit van de openbare ruimte op een erfgoedinclusieve manier. De historische beplanting en passende oevers van het (Hunze)beekdal worden teruggebracht en bij de inrichting van kades, bruggen en straatmeubilair laat de gemeente zich inspireren door elementen uit het Hunzelandschap. Er wordt een hoogwaardige erfgoedinclusieve standaard gezet voor toekomstige projecten die de historische Hunze terugbrengen in Groningen.

De stuurgroep ziet dit project als voorbeeld stellend voor een bredere ontwikkeling van herstel van historische waterlopen en systemen binnen het stedelijk gebied dat veel verder reikt dan alleen de Groningse gemeentegrenzen. De Groningse aanpak kan daarom inspirerend zijn voor gemeenten, waterschappen of andere partijen die werken aan grootschalige gebiedsontwikkeling of wijkvernieuwing.