Project: Di Boneiru, Pa Boneiru

De vraag naar nieuwe woningen op het eiland Bonaire is groot. Daarom is er vorig jaar een zogenaamde WoonDeal afgesloten. Tegelijkertijd zijn er wijken en buurten op Bonaire waar veel van de bestaande, vaak cultuurhistorisch waardevolle, woningen leegstaan of verloederen. Zoals Rincon, het oudste dorp van het eiland én beschermd dorpsgezicht. Het project Di Boneiru, Pa Boneiru wil die historische panden onderdeel laten zijn van de aanpak om de woningtekort aan te pakken.

Beeld: ©Openbaar Lichaam Bonaire
Luchtfoto Rincon

Het uitgangspunt van dit project is sterk: hoe maken we de afgesloten WoonDeal op Bonaire erfgoedinclusief, zodat de historische bebouwing ook een rol kan spelen in het oplossen van de woningnood op het eiland? Hier kunnen de middelen van de Erfgoed Deal echt impact maken op Bonaire door de leefomgeving van (overwegend) economisch achtergestelde bewoners van Rincon aanzienlijk te verbeteren en de beleving van het lokale erfgoed flink te versterken.

Erfgoedwaarden benutten

Centraal in het project staat de verbetering van de woningen én van de historische woonmilieus in Rincon. Zo worden de kenmerken uit de Spaanse en Hollandse periode in Rincon behouden, zowel aan en in de gebouwen, als in de openbare ruimte. Typisch aan Rincon is de zelfredzaamheid van de bewoners. Dit is het uitgangspunt voor de verbetering van de natuur- en erfgoedwaarden, die moet leiden tot een klimaatrobuuste en gezonde woonomgeving.

Versterken van de identiteit

De nadruk van het project ligt op het versterken van de identiteit en erfgoedwaarden in Rincon. Dit omvat zowel materiële als sociale aspecten. Door het herstel van de woningen kunnen in de toekomst (lokale) functies in de gebouwen worden gestimuleerd. Zo ontstaan er kansen voor het toerisme en nieuwe vormen van werkgelegenheid. Dit vergroot de aantrekkelijkheid van het beschermde dorpsgezicht, en draagt bij aan het welzijn van bewoners en de lokale economie. Voor het herstel van de panden worden mbo-studenten van het eiland zelf ingezet, wat een ‘brain drain’ voorkomt.

Gebiedsgerichte aanpak

Uiteindelijk voorziet het project in betaalbare huisvesting in bestaande wijken, verbetering van de leefbaarheid en in versterking van de historische identiteit van Bonaire en sociaal maatschappelijke componenten. De leeromgeving richt zich primair op het Caribisch gebied, maar het project kan ook voorbeeld stellend zijn voor Nederland: hoe maken we WoonDeals (nieuwbouw) erfgoedinclusief?